您当前位置:首页 >>新闻 >>首页图片新闻 >> 正文

德国慕尼黑中环公园:建在隧道上的城市公园

作者: 时间:2020-12-11 阅读次数:504


图片

©Nikolai Benner

“ 高架桥、快速干道等基础设施造成城市的严重“割裂”,如何“缝合”城市受到人们的广泛关注。该项目在慕尼黑中环路及隧道建设中,将原本为基础设施挤占的部分交通空间改造成公园绿地,在“缝合”城市的同时,为市民提供了丰富多变的休闲游憩空间。”

Transport and open space development above the tunnel of the south-western ring road, including an assessment of various tunnel alternatives and their impact on the open space.

本项⽬是对慕尼⿊中环西南段隧道上方的交通及开放空间的设计,包括对多种隧道方案及其对开放空间影响的评估。

The redevelopment of Munich’s ring road and the addition of road tunnels allowed public space that had been occupied by transport infrastructure to be reclaimed.

慕尼黑对中环公路的翻修以及环路隧道的建设,使得被基础交通设施占满的城市空间重新被纳⼊公共空间系统。


图片

项目全景 ©Nikolai Benner

图片

项目总平面图 ©LATZ+PARTNER

Heckenstaller Park – Urban park built over a tunnel with spacious play and recreation areas

Heckenstaller公园(黑肯斯塔勒公园)——建在隧道上方的城市公园,为民众提供开阔的游憩和休闲空间

A park of around 570 metres length and 40 to 70 metres width will offer residents a space for play and recreation. The entire length of the tunnel park is dominated by two elements: a promenade on the north side and a willow filter on the south side, both flanked by a footpath and cycle way.

这个公园长约570米,宽约40至70米,为周围的孩童提供了充裕的游戏的空间,同时也为周边的居民提供了日常休闲的邻里空间。整个隧道公园由两个元素主导:北侧的林荫道和南侧的柳树林,两侧都列行着人行道和自行车道。



 


鸟瞰Heckenstaller公园 ©Nikolai Benner

图片

俯视Heckenstaller公园儿童活动区 ©Nikolai Benner

图片

俯视Heckenstaller公园林荫道 ©Nikolai Benner

The function of the willow filter is, similar to the promenade, to screen the park from the outside and to define it as a separate space. This will ensure that activities in the park are accepted by residents and not considered a nuisance. Furthermore, both elements provide a permeable border which makes people aware of the fact that they are entering the park. In the centre of the park steps and ramps lead into a sunken play area for children and young people. The play area for young people is bordered by a boulder wall in the south and seating steps in the north.

柳 树林的功能与林荫道类似,界定了公园与外部空间,并使其成为一个相对独立的空间。这一设计将人们在公园内活动产生的声响控制在周边居民可接受的范围内,进 而对他们的生活不产生过多干扰。此外,这两个元素都提供了渗透性的边界,让人们能够意识到自己正在进入公园。公园中心的台阶和坡道通向下沉式儿童及青少年 游乐区。南侧的攀岩石墙和北侧的可坐大台阶界定了青少年活动区。


图片

Heckenstaller公园林荫道 ©Nikolai Benner

图片

漫步Heckenstaller公园林荫道 ©LATZ+PARTNER

图片

Heckenstaller公园内的天然足球场 ©Nikolai Benner

图片

Heckenstaller公园内的人行和自行车道 ©LATZ+PARTNER

图片

Heckenstaller公园柳树林 ©Nikolai Benner

图片

Heckenstaller公园夜景 ©Nikolai Benner

A sunken play topography for children and young people, a boulder wall in the south, a basketball ground, and a young children’s playground, occupies the centre of the park and are accessible over steps and ramps in the north. The central play area with a roof structure protecting from sun and rain invites to stay a long time there, has become a social meeting point of all generations in an area which is socially rather mixed. The cooperative governance of the popular playground has become some sort of public social participation and control.

为 ⼉童和青少年设计的下沉游乐区占据着公园的中⼼位置,其中包含南侧的攀岩⽯墙、篮球场、游戏设施和北侧的可坐台阶及坡道。其中带顶的景观廊架可遮挡风⾬⽇ 晒,为⼈们提供了⼀个可长时间停留的场所。这⾥也逐渐变成⼀个各个年龄层⼈们聊天会⾯的社交中⼼。对于这颇受欢迎的游戏区的共同管理和维护,成为了周围居 民实践公共参与的⼀种⽅式。



图片


Heckenstaller公园下沉儿童及青少年游乐区剖面图 ©LATZ+PARTNER

图片

Heckenstaller公园儿童及青少年游乐区鸟瞰 ©Nikolai Benner

图片

Heckenstaller公园台阶和攀岩墙界定了空间 ©Nikolai Benner

图片

Heckenstaller公园内的景观廊架成为了跨年龄层的社交中心 ©Nikolai Benner


图片


Heckenstaller公园界定了南侧边界的攀岩墙 ©LATZ+PARTNER

Heckenstaller Park has contributed significantly to long-term sustainability, by urban greening, enhancing ecological and economical qualities, reducing high noise emissions and a high air pollution. It enhances life quality for the citizens living along the park in terms of health. The bordering grounds increased after this measure importantly in value.

Heckensteller 公园对城市的长期可持续化发展做出了重要的贡献,例如都市的绿化、提升⽣态和减少噪⾳污染和空⽓污染等。公园提升了周边居民的健康⽣活品质和也提升周边地段的经济价值。


Promenades – ‘Garmischer Strasse’ becomes a low-key access road with a significant reduction in traffic. A generous central walkway of around ten metres width is to be fitted into the currently large road space of Garmischer Strasse.

Promenades 中央景观步道在交通大幅减少后,Garmischer Strasse (加⽶施街)的车流量将得以减少。⼀条宽约10⽶的中央景观步道被融合于⽬前宽阔的道路空间之中。

图片

建在隧道之上的中央景观步道 ©Nikolai Benner


图片


中央景观步道剖面图 ©LATZ+PARTNER

Low-key roads and car parking spaces flank a central walkway that resembles a park, giving priority to vegetation and people and providing a space for urban life with aesthetically designed lighting, surfaces and street furniture.

中央景观步道类似⼀个公园,其两侧平⾏排列着略微下沉的道路和停车空间。它为⼈们和⾃然植被提供了优先权,并为城市⽣活提供了精⼼设计的照明、步⾏空间和城市家具。

A continuous walkway with benches invites people to stroll along the connection between Westpark and Luise-Kiesselbach-Platz. The promenade now links the neighbourhoods on either side which had once been severed by the road.

这条连接着Westpark和Luise-Kiesselbach-Platz的景观道,吸引着⼈们漫步于此,并将两边曾经被公路切断的居民区连接了起来。


图片

中央景观步道为自然植被提供了优先权 ©LATZ+PARTNER

图片

中央景观步道为人们提供了优先权 ©LATZ+PARTNER

图片

中央景观步道连接着Westpark和Luise-Kiesselbach-Platz ©Nikolai Benner

图片

中央景观步道夜景 ©Nikolai Benner

项目名称 Mittlerer Ring Süd-West, Munich, DE

业主单位 City of Munich,  Baureferat Gartenbau

项目总监 Mr. Burmeister, Mr. Bühler, Mr. Grünberger

设计单位 LATZ+PARTNER Landscape Architecture Urban Planning

主创设计 Tilman Latz, Peter Latz

设计团队 Burkhard Krüpe, Dörte Dannemann, Dennis Pytlik, Sophie Holzer, Oliver Keil

施工单位 SHL Stephan Huber Landschaftsarchitektur

项目经理 Stephan Huber